Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Energielabel checken: gemakkelijk en gratis

8 min read

Inhoudsopgave
Het energielabel van je woning of bedrijfspand is meer dan een letter op papier; het is een indicatie van hoe energiezuinig je pand is.

Je energielabel opvragen in 5 Stappen

Je energielabel kan je gemakkelijk opvragen via energielabel.nl, dit is onderdeel van de overheid en de database van energielabels. Hoe werkt dit dan?

  1. Je gaat naar energielabel.nl
  2. Je kiest het type woning, huur of koop
  3. Je vult de postcode, huisnummer en eventuele toevoeging in
  4. Je klikt op ‘Check energielabel’
  5. Je ziet het resultaat onderaan verschijnen

Bekijk gelijk wat een energielabel is en wat het betekent

Twee verschillende uitslagen mogelijk

Je krijgt je energielabel te zien met daarbij tot wanneer het energielabel geldig is. Of je krijgt er geen te zien. In dat geval heeft je woning alleen een voorlopig energielabel. Ga je de woning kopen of verkopen? Dan is een energielabel verplicht! 

Definitief energielabel

Een definitief energielabel geeft een accurate weergave van de energiezuinigheid van je pand, gebaseerd op gedetailleerde inspecties en documentatie. Daarnaast is het label ook uniek en specifiek voor het pand. Bekijk hier alles over een definitief energielabel.

Voorlopig energielabel

Het voorlopig energielabel is een schatting, vaak gebaseerd op bouwjaar en woningtype, en geeft een globaal beeld van de energiezuinigheid. Echter wordt er niet specifiek gekeken naar bijvoorbeeld de installaties, isolering en meer. Meer weten? Lees alles over een voorlopig energielabel.

Energielabel als huurder checken

Ook als huurder is het nuttig om het energielabel van je woning te kennen. Het kan invloed hebben op je energierekening en comfort. Je kunt het label gemakkelijk gratis opvragen via dezelfde weg bij energielabel.nl.

Het energielabel van een gebouw opzoeken

Of je nu een bedrijfspand hebt of overweegt er een te kopen of huren, het opzoeken van het energielabel is een cruciale stap in je beslissingsproces. Dit kan gemakkelijk bij EP-Online van de overheid. 

Wat te doen als je energielabel niet klopt?

Mocht je ontdekken dat je energielabel niet overeenkomt met de realiteit, dan kun je contact opnemen met de energieadviseur en daarmee in gesprek gaan. Kom je er dan nog steeds niet uit? Rijk uit naar de certificaathouder, deze staat vermeld op het energielabel. Vind je dat het nog steeds niet klopt, kun je altijd contact opnemen met de certificerende instelling. 

Een leuk feitje

Wist je dat sommige bijzondere gebouwen geen verplicht energielabel hebben, zoals een beschermd monument of fabriekshal.

Veelgestelde Vragen

Is mijn energielabel correct?
Hoe bereken ik mijn energielabel?
Hoe vraag ik een energielabel aan?
Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?
Hoe lang is een energielabel geldig?
Wat kost de aanvraag van een definitief energielabel?

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Het aanvragen van je energielabel is nog nooit zo makkelijk geweest als bij Renewable Partners. Hoe werkt het?

Energielabel aanvragen voor je woning

Het aanvragen van een energielabel woning is een belangrijke stap in het verduurzamen van je huis. Dit kan je gemakkelijk regelen met Renewable Partners.

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Ook het aanvragen van een energielabel bedrijfspand is zeer belangrijk. Vanaf 2023 is een energielabel C verplicht voor bedrijfspanden. Je kan gemakkelijk je energielabel bij ons aanvragen. 

Andere relevante kennisbank artikelen

Meer informatie over energielabels? Bekijk dan voorlopig energielabel en antwoord op de vraag, wat is mijn energielabel?

8 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen