Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Wat is een voorlopig energielabel?

5 min read

Inhoudsopgave
Een voorlopig energielabel geeft een schatting van de energiezuinigheid van een woning.

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Het voornaamste verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel ligt in de nauwkeurigheid van de informatie. Een voorlopig energielabel wordt toegekend op basis van algemene gegevens en geeft slechts een indicatie. Een definitief energielabel daarentegen, wordt vastgesteld na een grondige beoordeling door een gecertificeerd energieadviseur, die de woning inspecteert op verschillende energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen, en de aanwezigheid van dubbel glas. Meer weten? Bekijk alles over een voorlopig en definitief energielabel.

Waarom registreren voor een definitief energielabel

Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Het toont potentiële kopers of huurders hoe energiezuinig de woning is, wat invloed kan hebben op de verkoopwaarde en aantrekkelijkheid van het huis. Bovendien biedt het inzicht in mogelijke energiebesparende verbeteringen.

Van voorlopig naar definitief energielabel

Om van een voorlopig naar een definitief energielabel te gaan, moet je een voorlopig energielabel aan te vragen of op te vragen bij de Rijksoverheid. Vervolgens moet je een erkend deskundige inschakelen die de woning inspecteert en het definitieve label registreert. Dit proces kan online worden afgerond, waarbij documentatie en bewijs van energiebesparende maatregelen worden ingediend.

Energielabel opvragen

Het voorlopig energielabel opvragen of opzoeken kan eenvoudig online via het register van de Rijksoverheid. Meer weten? Bekijk hoe je eenvoudig je energielabel kan checken!

Een leuk feitje

Wist je dat de energieklasse van een woning kan variëren van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig)? Een woning met een hoger energielabel kan op de lange termijn aanzienlijk besparen op energiekosten.

Veelgestelde Vragen

Is een voorlopig energielabel voldoende?
Waar vind ik mijn voorlopig energielabel?
Wat als je huis geen energielabel heeft?
Wat is een definitief energielabel?
Wat als het energielabel niet klopt?

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Het aanvragen van je energielabel is nog nooit zo makkelijk geweest als bij Renewable Partners. Hoe werkt het?

Energielabel aanvragen voor je woning

Het aanvragen van een energielabel woning is een belangrijke stap in het verduurzamen van je huis. Dit kan je gemakkelijk regelen met Renewable Partners.

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Ook het aanvragen van een energielabel bedrijfspand is zeer belangrijk. Vanaf 2023 is een energielabel C verplicht voor bedrijfspanden. Je kan gemakkelijk je energielabel bij ons aanvragen. 

Andere relevante kennisbank artikelen

Meer informatie over energielabels? Bekijk dan voorlopig energielabel en antwoord op de vraag, wat is mijn energielabel?

5 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen