Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Definitief energielabel: verplicht bij verkoop of verhuur

8 min read

Inhoudsopgave
In de huidige vastgoedmarkt is het essentieel om bewust te zijn van de impact van energieverbruik op ons milieu en onze portemonnee.

Wat is een definitief energielabel?

Een definitief energielabel geeft de energiezuinigheid van een gebouw weer, variërend van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Dit label is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning of bedrijfspand en geeft potentiële kopers of huurders inzicht in de energieprestaties van het pand. Meer weten over de soorten energielabels? Check gelijk onze energielabel pagina!

Wat is het verschil tussen een definitief en voorlopig energielabel?

Het voorlopige energielabel wordt door de overheid toegewezen op basis van algemene bouwjaar gegevens en is een schatting. Het definitieve energielabel wordt vastgesteld na een meer gedetailleerde analyse door een erkend adviseur, die de daadwerkelijke energieprestaties van het pand beoordeelt. Meer weten? Bekijk gelijk wat een voorlopig energielabel nog meer inhoudt. 

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Het aanvragen van je energielabel kan gemakkelijk in 3 simpele stappen bij Renewable Partners.

Energielabel aanvragen voor je woning

Het proces van het aanvragen van een energielabel woning omvat het verzamelen van specifieke gegevens over je huis, zoals isolatie en het type verwarmingssysteem. Deze informatie helpt bij het bepalen van het uiteindelijke label.

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Voor bedrijfspanden is het proces vergelijkbaar, maar houd rekening met aanvullende factoren zoals bedrijfsactiviteiten die de energie-efficiëntie kunnen beïnvloeden.

Wat je kunt doen om je energielabel te verbeteren

Maatregelen zoals het verbeteren van de isolatie, het installeren van dubbel glas, en het upgraden van je verwarmingssysteem kunnen allemaal bijdragen aan een beter energielabel. Denk ook aan zonne-energie als een langetermijninvestering. Wil je precies weten wat je kunt doen om je energielabel te verbeteren? Bekijk dan ons maatwerkadvies!

Een leuk feitje

Wist je dat gebouwen met een hoger energielabel gemiddeld sneller verkopen en een hogere verkoopprijs kunnen hebben? Energie-efficiëntie loont dus niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Veelgestelde Vragen

Kan ik een definitief energielabel nog wijzigen?
Wie controleert het energielabel?
Wat kost het om een energielabel aan te vragen?

Andere relevante kennisbank artikelen

Meer weten? Bekijk dan ook onze artikelen over energielabel huurwoning en hoe kan ik mijn energielabel checken!

8 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen