Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Natuurlijk, hier is een blog over BENG-berekeningen en hun rol bij nieuwbouwprojecten:

9 min read

Inhoudsopgave
Als je betrokken bent bij een nieuwbouwproject, ben je waarschijnlijk bekend met de term "BENG-berekening".

BENG-Berekeningen: De Sleutel tot Energiezuinige Nieuwbouw

Als je betrokken bent bij een nieuwbouwproject, ben je waarschijnlijk bekend met de term "BENG-berekening". Maar wat houdt het precies in en waarom is het zo belangrijk voor energiezuinige nieuwbouw? In deze blog duiken we dieper in op BENG-berekeningen en hun cruciale rol bij het ontwikkelen van duurzame gebouwen.

Wat is een BENG Berekening?

BENG staat voor "Bijna EnergieNeutraal Gebouw". Het is een berekening die aangeeft hoe energiezuinig een nieuw gebouw is. Sinds 1 januari 2021 is de BENG-berekening verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouwprojecten in Nederland. Het vervangt de voormalige EPC-berekening (Energie Prestatie Coëfficiënt) en richt zich op een meer gedetailleerde beoordeling van de energieprestaties van een gebouw.

Waarom zijn BENG-Berekeningen Belangrijk?

1. Duurzaamheid: In een tijd waarin milieubewustzijn hoog op de agenda staat, zijn BENG-berekeningen een cruciaal hulpmiddel om duurzaamheid te bevorderen. Ze helpen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van gebouwen door de energiebehoefte te verminderen.

2. Energiebesparing: Door de energieprestaties van een gebouw nauwkeurig te evalueren, kunnen ontwerpers en bouwers gerichte maatregelen nemen om energiebesparing te realiseren. Dit kan leiden tot lagere energiekosten voor de bewoners of gebruikers van het gebouw.

3. Wettelijke Vereisten: Zoals eerder vermeld, zijn BENG-berekeningen wettelijk verplicht voor nieuwbouwprojecten. Het voldoen aan deze vereisten is essentieel om de vereiste vergunningen te verkrijgen.

4. Comfort: Energiezuinige gebouwen bieden vaak een beter binnenklimaat. Goede isolatie en ventilatie dragen bij aan een comfortabelere leef- of werkomgeving.

Wat wordt er berekend in een BENG Berekening?

Een BENG-berekening omvat de evaluatie van drie belangrijke indicatoren:

1. BENG 1 - Energiebehoefte: Dit meet de totale energiebehoefte van het gebouw voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en apparatuur. Het doel is om deze behoefte zo laag mogelijk te houden.

2. BENG 2 - Primaire Fossiele Energie: Dit beoordeelt het gebruik van fossiele brandstoffen in het gebouw. Het doel is om het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren en hernieuwbare energiebronnen te maximaliseren.

3. BENG 3 - Aandeel Hernieuwbare Energie: Dit meet het percentage hernieuwbare energie dat wordt gebruikt in het gebouw. Het streven is om minimaal 50% hernieuwbare energie te gebruiken.

TO-juli - Voorkomen van Oververhitting

Naast de drie BENG-indicatoren wordt ook de TO-juli berekend. Deze indicator evalueert het risico op oververhitting van het gebouw tijdens de zomermaanden. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie en koeling om dit risico te minimaliseren.


Hoe vraag je een BENG Berekening aan?

Het opstellen van een BENG-berekening mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde experts. Het is ook belangrijk om te weten dat dezelfde partij die de BENG-berekening uitvoert, ook het definitieve energielabel kan opstellen en registreren. Dit bespaart kosten en moeite bij de afronding van het project.

Conclusie

BENG-berekeningen zijn de hoeksteen van energiezuinige nieuwbouw in Nederland. Ze helpen bij het creëren van duurzame gebouwen, verminderen energiekosten en zorgen voor een comfortabele leefomgeving. Als je betrokken bent bij een nieuwbouwproject, is het essentieel om te voldoen aan de wettelijke BENG-vereisten en te werken met gecertificeerde experts om de energieprestaties van het gebouw te optimaliseren. Zo draag je niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar profiteer je ook van de voordelen van energiezuinige gebouwen.

Veelgestelde Vragen

9 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen