Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Energielabel nieuwbouwwoningen: alles wat je moet weten

10 min read

Inhoudsopgave
In de wereld van wonen en bouwen speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Het energielabel van een woning geeft inzicht in de energiezuinigheid, en ook bij nieuwbouwwoningen is dit een hot topic. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van het energielabel voor nieuwbouwwoningen.

Verplicht voor alle nieuwbouwwoningen

Een energielabel is niet alleen een papiertje: het is een belangrijk document dat de energiezuinigheid van je huis aantoont. Voor nieuwbouwwoningen is het bezit van een energielabel net zo verplicht als een voordeur. Dit label, dat varieert van A++++ (extreem energiezuinig) tot G (niet energiezuinig), geeft nieuwe huiseigenaren direct inzicht in de duurzaamheid van hun investering.

Voorlopig energielabel is vooraf al bekend

Voordat je de sleutels van je nieuwe huis krijgt, is het voorlopig energielabel van je nieuwbouwwoning al bekend. Dit voorlopige label (EPA-label) geeft een schatting van de energiezuinigheid op basis van de bouwplannen. Het is een startpunt dat later wordt vervangen door een definitief energielabel, nadat de woning volledig is beoordeeld. Het energielabel kan dan licht afwijken van het voorlopige label. Dit zal echter nooit veel schelen. 

Hoe vraag je een energielabel aan voor een nieuwbouwwoning?

Het aanvragen van een energielabel voor je nieuwbouwwoning is een stap die vaak door de bouwer of projectontwikkelaar wordt genomen. Na oplevering zorgen zij dat een erkend deskundige de woning inspecteert om het definitieve energielabel vast te stellen. Als huiseigenaar ontvang je dit label, dat officieel geregistreerd staat en bij de verkoop of verhuur van de woning overhandigd moet worden.

Nieuwbouwwoning verder verduurzamen

Hoewel nieuwbouwwoningen al aan strenge energie-eisen moeten voldoen, is er altijd ruimte voor verbetering. Door te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, betere isolatie of een warmtepomp, kun je de energiezuinigheid van je woning verbeteren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Benieuwd naar wat jij kan doen voor jouw nieuwbouwwoning? Bekijk ons maatwerkadvies!

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Je energielabel aanvragen is zo gepiept bij Renewable Partner, in 3 simpele stappen

Energielabel aanvragen voor je woning

Het aanvragen van een energielabel woning is een makkelijke, maar zeer belangrijke stap. Vraag jouw energielabel vandaag nog aan!

Een leuk feitje

Wist je dat energielabels al sinds 2007 bestaan? Door de jaren heen zijn energielabels steeds belangrijker geworden.

Veelgestelde Vragen

Is een energielabel voor altijd geldig?
Wat kost een energielabel?
Hoe krijg je energielabel A++++?
Heeft een nieuwbouwwoning een energielabel?

Lees meer over andere energielabels

Benieuwd naar wat andere energielabels betekenen? Kijk dan snel verder.

Andere relevante kennisbank artikelen

Wil je meer weten over energielabels? Bekijk onze kennisbank artikelen over energielabel checken en definitief energielabel!

10 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen