Het energielabel
Stel je voor: je staat in de supermarkt en vergelijkt twee producten op basis van hun voedingswaarde. Dit is precies wat het energielabel doet, maar dan voor gebouwen. Het label, dat varieert van A (super zuinig) tot G (zet de kachel maar vast hoger), geeft in één oogopslag aan hoe energiezuinig jouw woning is. Dit label, ook bekend als het EPC energielabel of het EP2 energielabel, is vooral handig als je een huis wilt kopen of huren. Meer weten? Bekijk de gehele uitleg over energielabels!
De energie-index
De energie-index gaat een stapje verder. Het is een gedetailleerde berekening van de energieprestatie van een gebouw, uitgedrukt in een score. Hierbij worden zo’n 150 individuele kenmerken getoetst en beoordeeld. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger het gebouw is. Dit getal wordt berekend aan de hand van verschillende bouwkundige en installatietechnische eigenschappen van het gebouw. Denk hierbij aan isolatie, type verwarmingssysteem en het gebruik van duurzame energiebronnen.
De verschillen
Hoewel het energielabel en de energie-index beide de energiezuinigheid van een gebouw weergeven, verschillen ze in detailniveau en doel. Het energielabel geeft een snelle, visuele indicatie, terwijl de energie-index een diepgaande analyse biedt. Het energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen en is eenvoudig te verkrijgen, terwijl de energie-index vooral wordt gebruikt door professionals om de energieprestatie te beoordelen en te verbeteren. Hieronder een gemakkelijk overzicht:
Energielabel
Energie-Index
Letter A t/m G
Getal ≤ 0,6 t/m ≥ 2,7
Gebaseerd op 10 punten met een online check
Gebaseerd op 150 punten met persoonlijke opname op locatie
Verplicht bij de verkoop of verhuur
Niet verplicht, wel toegestaan bij verkoop of verhuur
Algemene indruk van de energiezuinigheid
Diepgaande indruk van de energiezuinigheid
Globaal inzicht in verduurzaming
Basis voor inzichten voor verduurzaming
Geen invloed op WWS-puntentelling
Medebepalend voor de WWS-puntenteling
Energielabel checken
Het checken van je energielabels van je woning is tegenwoordig zo gedaan. Het kan al in een paar simpele stappen. Lees alles over hoe je je energielabel kunt checken!
Een leuk feitje
Wist je dat volgens RTL, in het derde kwartaal van 2022, een woning met energielabel A gemiddeld 7% meer opleverde dan een woning met energielabel F.