Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Energielabel of Energie-Index? De verschillen uitgelegd

4 min read

Inhoudsopgave
Welkom bij de ultieme gids over twee belangrijke begrippen in de wereld van duurzaam wonen: het energielabel en de energie-index. Beide termen helpen ons te begrijpen hoe energiezuinig een gebouw is, maar toch verschillen ze van elkaar.

Het energielabel

Stel je voor: je staat in de supermarkt en vergelijkt twee producten op basis van hun voedingswaarde. Dit is precies wat het energielabel doet, maar dan voor gebouwen. Het label, dat varieert van A (super zuinig) tot G (zet de kachel maar vast hoger), geeft in één oogopslag aan hoe energiezuinig jouw woning is. Dit label, ook bekend als het EPC energielabel of het EP2 energielabel, is vooral handig als je een huis wilt kopen of huren. Meer weten? Bekijk de gehele uitleg over energielabels!

De energie-index

De energie-index gaat een stapje verder. Het is een gedetailleerde berekening van de energieprestatie van een gebouw, uitgedrukt in een score. Hierbij worden zo’n 150 individuele kenmerken getoetst en beoordeeld. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger het gebouw is. Dit getal wordt berekend aan de hand van verschillende bouwkundige en installatietechnische eigenschappen van het gebouw. Denk hierbij aan isolatie, type verwarmingssysteem en het gebruik van duurzame energiebronnen.

De verschillen

Hoewel het energielabel en de energie-index beide de energiezuinigheid van een gebouw weergeven, verschillen ze in detailniveau en doel. Het energielabel geeft een snelle, visuele indicatie, terwijl de energie-index een diepgaande analyse biedt. Het energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen en is eenvoudig te verkrijgen, terwijl de energie-index vooral wordt gebruikt door professionals om de energieprestatie te beoordelen en te verbeteren. Hieronder een gemakkelijk overzicht:

Energielabel

Energie-Index

Letter A t/m G

Getal ≤ 0,6 t/m ≥ 2,7

Gebaseerd op 10 punten met een online check

Gebaseerd op 150 punten met persoonlijke opname op locatie

Verplicht bij de verkoop of verhuur

Niet verplicht, wel toegestaan bij verkoop of verhuur

Algemene indruk van de energiezuinigheid

Diepgaande indruk van de energiezuinigheid

Globaal inzicht in verduurzaming

Basis voor inzichten voor verduurzaming

Geen invloed op WWS-puntentelling

Medebepalend voor de WWS-puntenteling

Energielabel checken

Het checken van je energielabels van je woning is tegenwoordig zo gedaan. Het kan al in een paar simpele stappen. Lees alles over hoe je je energielabel kunt checken!

Een leuk feitje

Wist je dat volgens RTL, in het derde kwartaal van 2022, een woning met energielabel A gemiddeld 7% meer opleverde dan een woning met energielabel F.

Veelgestelde Vragen

Waar vind ik mijn energie-index?
Wat betekent energie-index 2?
Wat is een energie-index rapport?

Lees meer over andere energielabels

Benieuwd naar de andere energielabels? Bekijk ze hieronder:

Energielabel aanvragen voor je woning

Vraag gemakkelijk je energielabel woning aan bij Renewable Partners!

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Het hebben van een energielabel bedrijfspand is niet alleen handig, maar ook verplicht sinds 1 januari 2023. Vraag deze vandaag nog aan!

Andere relevante kennisbank artikelenMeer ontdekken en leren over energielabels? Bekijk dan snel een definitief en voorlopig energielabel!

4 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen