Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Hoelang is een energielabel geldig?

8 min read

Inhoudsopgave
In het doolhof van woninginformatie is het energielabel niet te missen. Maar hoelang kun je nu eigenlijk voort op zo'n label? Lees er alles over in dit artikel.

Wat is een geldig energielabel?

Een geldig energielabel geeft de energie-efficiëntie van jouw huis weer. Denk aan een rapportcijfer, maar dan voor hoe goed je huis omgaat met energie. Van energielabel A (zeer efficiënt) tot energielabel G (niet zo efficiënt), dit label helpt kopers en huurders bij het maken van een bewuste keuze. Het is de thermoskan onder de huizen: hoe beter het label, hoe langer je warmte (of koelte) binnenhoudt zonder extra energie te verbruiken.

De registratie van je energielabel

Je energielabel wordt officieel geregistreerd nadat een erkend deskundige je huis heeft bekeken en beoordeeld. Deze registratie is een belangrijke stap, want zonder registratie is je energielabel niet geldig en ongeveer net zo nuttig als een ijskast in de Noordpool: leuk, maar overbodig.

Geldig VEL en EI 10 jaar geldig

Of je nu een Vereenvoudigd Energielabel (VEL) hebt of een EnergieIndex (EI) hebt, beide zijn 10 jaar geldig. Dit geeft je ruim de tijd om verbeteringen aan je woning door te voeren zonder dat je label verloopt. Op je energielabel staat een geldigheidsdatum. Tot die datum is het energielabel geldig. 

De geldigheidsduur van (oud) energielabels

Heb je al een tijdje een energielabel? Dan is de kans groot dat dit een indicatief energielabel is wat in 2015 is verstrekt. Ook deze is 10 jaar geldig. Heb je je woning verduurzaamt en/of loopt je energielabel bijna af, dan is het een goed idee om een nieuw energielabel tijdig aan te vragen. 

Grote veranderingen vanaf 1 januari 2030

Vanaf 1 januari 2030 zullen er grote veranderingen plaatsvinden in de wereld van energielabels. Hoewel de precieze details nog vorm moeten krijgen, is het duidelijk dat de verhuur van woningen met energielabels E, F of G niet meer toegestaan is. Deze verandering geldt voor particuliere verhuurders en woningcorporaties. Begin dus optijd met verduurzamen!

Een leuk feitje

Wist je dat een huis met een A-label gemiddeld 10% sneller wordt verkocht dan een huis met een D-label? Het loont dus letterlijk om te investeren in energie-efficiëntie!

Veelgestelde Vragen

Is een energielabel verplicht?
Ik heb nog een oud energielabel, hoe lang is deze nog geldig?

Lees meer over andere energielabels

Wil je meer weten over de andere energielabels? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Vraag vandaag nog gemakkelijk je energielabel in 3 simpele stappen aan!

Energielabel aanvragen voor je woning

Een energielabel woning is belangrijk om inzage te krijgen in het verbruik van je woning. Vraag deze vandaag nog aan!

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Een energielabel bedrijfspand is sinds 1 januari 2023 verplicht. Heb je er nog geen? Vraag deze dan snel en gemakkelijk aan!

Andere relevante kennisbank artikelen

Wil je meer te weten komen over alles rondom energielabels? Bekijk dan ook onze artikelen over definitief energielabel en energielabel checken!

8 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen