Wat betekent energielabel B?
Een woning met energielabel B is relatief energiezuinig. Het label wordt toegekend op basis van verschillende factoren zoals isolatie, het type verwarming, het gebruik van duurzame energiebronnen, en het energieverbruik. Energielabel B betekent dat je woning beter presteert dan de gemiddelde woning, maar er zijn nog stappen te zetten om het maximale label A te bereiken.
De voorwaarden voor energielabel B
Om in aanmerking te komen voor energielabel B, moet een woning voldoen aan specifieke criteria zoals een verbruik van tussen de 160 en 190 kWh/m2 per jaar. Dit kan onder meer gerealiseerd worden door een goede isolatie van daken, muren, vloeren en ramen, en het hebben van een efficiënt verwarmings- en koelsysteem. Vaak zijn zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieopwekking ook onderdeel van de vereisten.
De voordelen van energielabel B
Ondanks dat energielabel niet het hoogst haalbare is, brengt het nog steeds voordelen met zich mee:
- Verhoogde marktwaarde: woningen met een energielabel B zijn voorbereid op een groene toekomst. Toekomstige eigenaren hoeven maar minimaal te investeren om energielabel A te verkrijgen.
- Aangenaam binnenklimaat: dankzij goede isolatie geniet je van een comfortabel binnenklimaat. 's Winters blijft de warmte binnen, terwijl het 's zomers aangenaam koel blijft.
- Lage energiekosten: het lage energieverbruik van deze woningen leidt tot lagere maandelijkse kosten voor energie.
Het verschil tussen energielabel B en A
Het voornaamste verschil tussen energielabel B en A is de mate van energiezuinigheid. Woningen met label A verbruiken maar tussen de 105 en 160 kWh/m2 per jaar door het gebruik van geavanceerde isolatietechnieken, zonnepanelen en soms zelfs warmtepompen. Het verschil zit dus vooral in hoeveel energie de woning verbruikt en hoeveel er duurzaam wordt opgewekt.
Tips om je woning naar energielabel A te krijgen
Het verkrijgen van energielabel A is altijd positief, toch zijn de stappen ernaartoe verschillend per woning. Wil je precies weten wat je kunt doen om van je huidige energielabel naar energielabel A te gaan? Vraag dan vandaag nog je maatwerkadvies aan of check de gids van de overheid!
Een leuk feitje
Wist je dat in 2015 elke wooneigenaar een voorlopig energielabel heeft ontvangen van de overheid!
Hoe werkt het aanvragen van energielabel?
Snel een afspraak plannen voor jouw energielabel, NEN meetrapport of verduurzamingsadvies. Wij zetten onze gespecialiseerde adviseurs direct in, waar en wanneer het jou het beste uitkomt. Wel zo makkelijk!
Daarna komen we langs voor de inspectie, daarvoor hoef je verder niets te doen. Tijdens de inspectie beoordelen we het pand op verschillende factoren. Daarna gaan we aan de slag met het verwerken van alle informatie.
Jouw energielabel binnen 1 week gereed!
De Energielabel adviseur werkt het label uit, Vijf werkdagen na de inspectie heb je vervolgens je energielabel in huis.
Lees meer over andere energielabels
Het is nuttig om te begrijpen hoe andere energielabels zich verhouden tot B. Elk label heeft zijn eigen kenmerken en vereisten, die invloed hebben op de duurzaamheid en energiekosten van een woning.
Een energielabel aanvragen in 3 stappen
Het aanvragen van je energielabel is nog nooit zo makkelijk geweest als bij Renewable Partners. Hoe werkt het?
Energielabel aanvragen voor je woning
Het aanvragen van een energielabel woning is een belangrijke stap in het verduurzamen van je huis. Dit kan je gemakkelijk regelen met Renewable Partners.
Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand
Ook het aanvragen van een energielabel bedrijfspand is zeer belangrijk. Vanaf 2023 is een energielabel C verplicht voor bedrijfspanden. Je kan gemakkelijk je energielabel bij ons aanvragen.
Andere relevante kennisbank artikelen
Meer informatie over energielabels? Bekijk dan voorlopig energielabel en antwoord op de vraag, wat is mijn energielabel?
Ontvang hier je eigen energielabel
Comments