Wat betekent energielabel D?
Energielabel D is een classificatie die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Dit label valt in het midden van de schaal die loopt van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Dit energielabel is ook de eerste die als ‘niet groen’ geclassificeerd wordt. Een woning met energielabel D heeft dus een gemiddeld energieverbruik.
Aan deze eisen moet je woning voldoen voor energielabel D
Voor een energielabel D moet een woning aan bepaalde criteria voldoen. Dit omvat aspecten zoals isolatie, type verwarmingssysteem en de aanwezigheid van dubbel glas. Een woning met energielabel D heeft vaak basisisolatie, maar er zijn nog veel mogelijkheden voor verbetering. Daarnaast is de eis voor energielabel D dat er per jaar tussen de 250 en 290 kWh/m2 wordt verbruikt.
Voorbeeld: Energielabel D
Stel je voor, een rijtjeshuis gebouwd tussen de jaren '70 en begin '80, met enkelglas in de slaapkamers, een verouderde CV-ketel en veel tocht. Dit huis zou waarschijnlijk geclassificeerd worden met energielabel D. Wil je een geheel voorbeeld zien van een energielabel? Bekijk dan snel het hele voorbeeld van de overheid en om het makkelijk te maken ook onze uitleg!
Van energielabel D naar C: wat moet je doen?
Om van energielabel D naar C te gaan, zijn verbeteringen nodig. Denk hierbij aan het plaatsen van betere isolatie in de spouwmuren, het vervangen van enkelglas door dubbelglas of HR+ glas, het vervangen van de cv-ketel voor een combiketel en het isoleren van de cv-leidingen. Hiermee is het hoogstwaarschijnlijk mogelijk om je verbruik te drukken naar een energielabel C, dat tussen de 190 en 250 kWh/mW verbruikt per jaar. Precies weten wat jij kunt doen om van energielabel D naar C te gaan? Bekijk dan ons maatwerkadvies.
Nadelen van energielabel D
Een woning met energielabel D kan leiden tot hogere energiekosten en minder wooncomfort in vergelijking met energiezuinigere woningen. Ook kan het invloed hebben op de waarde en verkoopbaarheid van de woning.
Een leuk feitje
Wist je dat het verbeteren van je energielabel niet alleen goed is voor het milieu, maar ook de waarde van je huis kan verhogen?