Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Energielabel A: wat betekent dat en hoe kom je tot label A?

7 min read

Inhoudsopgave
In een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, is het energielabel van een woning of bedrijfspand een hot topic geworden.

Wat betekent energielabel A?

Energielabel A duidt op een woning of pand dat zeer energiezuinig is. Het label wordt toegekend op basis van diverse kenmerken zoals isolatie, gebruik van duurzame energiebronnen en de efficiëntie van installaties. Een woning met energielabel A verbruikt minder energie, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

De voordelen van energielabel A

Het bezitten van een woning met energielabel A brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Hogere marktwaarde: woningen met een energielabel A zijn ingesteld op een duurzame toekomst. Kopers hoeven niet meer te investeren in een beter energielabel. 
  • Comfortabel woonklimaat: Door de goede isolatie is het woonklimaat erg aangenaam. In de winter houdt het de warmte goed vast en in de winter blijft het lekker koel. 
  • Lage maandelijkse energiekosten: door het lage verbruik van de woning, betaal je automatisch ook minder energiekosten per maand. 

Energielabel A: bovenaan de ladder

Energielabel A staat aan de top van de energielabel ladder, wat aangeeft dat het pand tot de meest energiezuinige panden behoort. Deze status wordt bereikt door strenge eisen te voldoen op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid.

Energielabel A loont: duurzaamheidskorting

Veel financiële instellingen bieden een duurzaamheidskorting op hypotheken voor woningen met een hoog energielabel, zoals A. Dit maakt de aanschaf van een energiezuinige woning financieel nog aantrekkelijker.

Het verschil tussen energielabel A en A+++

Hoewel energielabel A staat voor zeer energiezuinig, gaan de labels A++ en A+++ nog een stapje verder in energie-efficiëntie. Deze panden gebruiken nog minder energie, vaak door de inzet van geavanceerde technologieën en nog strengere isolatie-eisen.

Het verschil tussen energielabel A en B

Het verschil tussen energielabel A en B zit in het energieverbruik. Een B-label is ook energiezuinig, maar de panden verbruiken meer energie dan die met een A-label. Dit kan komen door minder efficiënte isolatie of oudere installaties.

Tips om je woning naar energielabel A te krijgen

De stappen om naar energielabel A te gaan met je woning verschillen natuurlijk van welk energielabel je nu hebt.  Hieronder een paar tips:

  • Isolatie verbeteren: Focus op dak-, vloer-, en muurisolatie.
  • Duurzame energie: Installeer zonnepanelen of een warmtepomp.
  • Ventilatie: Zorg voor een goed ventilatiesysteem dat warmte recyclet.
  • Energiezuinige installaties: Kies voor hoogrendementsketels of LED-verlichting.

Precies weten wat je kunt doen? Vraag vandaag nog je maatwerk advies aan of bekijk de gids van de overheid!

Een leuk feitje

Wist je dat een woning met energielabel A gemiddeld 2 maanden korter op de markt staat? Dit komt doordat ze in trek zijn en vaak sneller verkocht worden.

Veelgestelde Vragen

Is energielabel A goed?
Hoeveel huurpunten levert energielabel A op?
Hoeveel kWh is energielabel A?
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor energielabel A?

Lees meer over andere energielabels

Ontdek de verschillen tussen de energielabels en hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Het aanvragen van je energielabel is nog nooit zo makkelijk geweest als bij Renewable Partners. Hoe werkt het?

Energielabel aanvragen voor je woning

Het aanvragen van een energielabel woning is een belangrijke stap in het verduurzamen van je huis. Dit kan je gemakkelijk regelen met Renewable Partners.

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Ook het aanvragen van een energielabel bedrijfspand is zeer belangrijk. Vanaf 2023 is een energielabel C verplicht voor bedrijfspanden. Je kan gemakkelijk je energielabel bij ons aanvragen. 

Andere relevante kennisbank artikelen

Meer informatie over energielabels? Bekijk dan voorlopig energielabel en antwoord op de vraag, wat is mijn energielabel?

7 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen