Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Energielabel winkelpand: alles wat je moet weten

9 min read

Inhoudsopgave
Heb je of wil je graag een winkelpand? Dan denk je misschien nog niet aan een energielabel, maar ook hierbij is dit van groot belang. Ondanks dat er nog geen minimale energiezuinigheid is gesteld, is het wel verplicht. Kom alles te weten over energielabels voor winkelpanden.

Is een energielabel voor een winkelpand verplicht?

Ja, net als bij woningen is ook voor winkelpanden een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering. Naast het energielabel is het ook verplicht om in het bezit te zijn van een energieprestatie-indicator, ook wel bekend als labelklasse, van een geldig energielabel. Samen geven deze labels aan hoe energiezuinig jouw pand is. Een verplichting die niet alleen belangrijk is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Eisen energielabel bij winkelpanden

De eis die gesteld is van energielabel C bij kantoorpanden, geldt momenteel nog niet voor winkelpanden. Echter is de mogelijkheid er zeker wel dat hier in de toekomst verandering in gaat komen. Het is dus raadzaam om bij de verkoop of verhuur van een winkelpand hier alvast rekening mee te houden. 

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Je hebt een geldig energielabel nodig bij de verkoop, verhuur of oplevering van een winkelpand. Zorg er dus voor dat je dit op tijd regelt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Boete bij geen energielabel

Geen energielabel bij de overdracht van je winkelruimte? Dan kun je een fikse boete verwachten. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) voert regelmatig controles uit op de aanwezigheid van een geldig energielabel. Als eigenaar van een winkelpand zonder energielabel loop je kans op een boete en soms zelf een last onder dwangsom. De hoogte van de boete kan verschillen per situatie. 

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Een energielabel aanvragen voor je winkelpand is gemakkelijk bij Renewable Partner. Het is in 3 simpele stappen geregeld!

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Vraag vandaag nog gemakkelijk je energielabel bedrijfspand aan en voorkom dat je voor onaangename verrassingen komt te staan!

Een leuk feitje

Wist je dat de verplichting van een energielabel C voor kantoorpanden sinds 1 januari 2023 van kracht is?

Veelgestelde Vragen

Welk energielabel moet een winkel hebben?
Hoe hoog is de boete als je geen energielabel hebt?
Hoe weet ik welk energielabel mijn winkelpand heeft?
Waarom een energielabel voor een winkelpand?

Lees meer over andere energielabel

Ben je benieuwd naar de andere energielabels en wat ze betekenen? Bekijk hieronder alle energielabel:

Andere relevante kennisbank artikelen

Wil je meer weten over energielabels? Bekijk dan ook onze artikelen over energielabel checken en definitief energielabel!

9 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen